Регион

Тим Сипе истражује злочине у Сарајеву

025771
Стручни колегијум директора Државне агенције за истраге и заштиту БиХ формирао је посебне тимове за спровођење одређених истрага међу којима је и Тим за истраживање ратних злочина почињених током рата у Сарајеву.

Овај тим функционише координисано са тимом Тужилаштва БиХ о питању ратних злочина и дјелује на ширем простору Сарајева, рекла је портпарол Сипе Кристина Јозић. Према њеним ријечима, о питању послова и радних задатака у вези са ратним злочинима, службеници Сипе распоређени су у шест тимова.

– Закључено је да ће према указаној потреби, а кад су у питању сложеније истраге ратних злочина, бити формирани посебни тимови. То је случај и са формирањем тима за Сарајево – рекла је Јозићева.

Казала је да ће посебни тимови са циљем брже и ефикасније истраге бити под директним надзором Тужилаштва БиХ. „Такав начин организације договорен је на колегијуму директора Сипе и кад је у питању истраживање ратних злочина у Сарајеву“, навела је у допису Јозићева.

Посебан тим који би истраживао злочине у Сарајеву тражиле су породице убијених и несталих Срба, јер истраге које су до сада о тим злочинима водили Тужилаштво БиХ и кантонална тужилаштва нису довеле до процесуирања одговорних. Према подацима Сипе у Сарајеву је током рата убијено око 2.700 Срба, од којих око 800 у самом центру града. Ријеч је искључиво о цивилима, а у Сипи истичу да је ријеч о великим злочинима и да располажу свим релевантним подацима о налогодавцима и извршиоцима злочина и о жртвама.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић рекао је да претходна комисија са генералом Цвјетком Савићем на челу није урадила ништа и да се нада да ће сада бити другачије са Сипом. „Још нико није контактирао са мном, а ја сам предао захтјев Тужилаштву БиХ да, поред постојећих шест тимова Сипе, буде формиран и Тим за истраживање ратних злочина над Србима у Сарајеву. Ми имамо много провјерених информација које им можемо понудити“, каже Мандић.

У Савезу логораша РС очекују да ће коначно бити утврђена истина о злочинима над сарајевским Србима.

– Ниједна комисија која је била формирана за истраживање злочина у Сарајеву није имала резултате. Потрошено је више од 350.000 марака, али ништа није урађено. Садашње руководство Сипе са Гораном Зупцем на челу пришло је овом питању озбиљно и увјерени смо да ће бити откривена истина о злочинима над Србима у Сарајеву – рекли су у Савезу логораша.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *