Регион

Млијеко са афлатоксином и даље у продаји

029030
Млијеко у којем је утврђен недозвољени ниво афлатоксина продаје се на пијацама или га фармери бесплатно дијеле суграђанима.

Ово тврде у Удружењима пољопривредника у РС и ФБиХ, а према незваничним информацијама на ове начине дневно до грађана дође неколико десетина хиљада литара млијека затрованог афлатоксином. Само у Тузланском кантону дневно се прода или подијели око 10.000 литара афлатоксичног млијека.

Остоја Николић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача Семберије, потврдио је да људи сами долазе тражити млијеко јер сматрају да афлатоксин није толико опасан као што се представља.

„Има људи који једноставно не вјерују у читаву ову причу и редовно узимају од фармера ово млијеко и користе у исхрани, као и у исхрани свиња, јагањаца и других домаћих животиња“, казао је Николић.

Он је навео да је иначе на подручју Семберије проблем с афлатоксином под контролом и да фармери код којих се у млијеку пронађе ова отровна супстанца бивају искуључени из откупа.

Илија Стојак, предсједник Удружења пољопривредника Тузланског кантона, потврдио је да, према информацијама које је добио с терена, у овом кантону има случајева да се млијеко с афлатоксином дијели или продаје људима.

„Од пољопривредника сам добио информацију да се млијеко дијели грађанима који немају пара да га купују овако, али ја лично нисам имао такво искуство“, казао је Стојак.Он је навео да фармери имају губитке и по 15.000 марака, иако они нису криви за појаву афлатоксина.

„Ми смо још давно кад се ово све могло спријечити тражили од надлежних да се испита сточна храна јер се очекивало да ће се афлатоксин појавити због сушне године. Међутим, нико од инспекција, министарстава и осталих надлежних није реаговао, а сада нико од њих неће помоћи фармерима да преброде ове огромне губитке“, огорчен је Стојак.

Милан Симић, начелник Одјељења за привреду у општини Шамац, казао је да општински инспектори досад на пијацама нису нашли млијеко с повишеним нивоом афлатоксина.

„Нисмо имали случајева да је ово млијеко доспијевало на пијацу, бар инспектори нису у контролама наишли на такве случајеве. Али, било је ситуација да људи од фармера од којих је обустављен откуп траже млијеко иако знају да у њему има афлатоксин, али немају пара да купују у продавницама па су присиљени да користе и ово“, казао је Симић.

У Администартивној служби града Бањалука јуче нисмо успјели добити податак да ли су инспектори у контролама пијаца пронашли млијеко с афлатоксином.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *