Свијет

НАТО разматра војну интервенцију у Сирији

012424
Чланице НАТО разматрају могућност војне интервенције у Сирији, али до ње ће доћи само ако буде одобрена резолуцијом Савјета безбједности УН и ако свих 28 чланица војног савеза буду сагласне, изјавио је амерички адмирал и врховни командант НАТО Џејмс Ставридис.

Он је Сенатском одбору за оружане снаге рекао да неке чланице НАТО разматрају стратегију напада на сиријски систем ваздушне одбране која се показала као успјешна 2011. у Либији.

Али свака евентуална интервенција НАТО била би по истој процедури која је примијењена у Либији, што значи да би морала бити одобрена резолуцијом СБ УН и морао би постојати споразум међу чланицама НАТО, истакао је Ставридис, пренијеле су агенције.

„Ми разматрамо широк спектар операција и спремни смо да се ангажујемо као и у Либији, ако то буде затражено од нас“, додао је он.

НАТО се до сада није мешао у брутални грађански рат у Сирији осим што је поставио ракете „патриот“ дуж турске границе како би спријечио евентуалне ваздушне или ракетне нападе на Турску са сиријске територије.

Ставридис је, такође, казао да се сукоб у Сирији погоршава.

„Ситуација у Сирији је све гора и гора -70.000 погинулих, милион избјеглих из земље, вероватно 2,5 милиона интерно расељених, не назире се крај суровог грађанског рата“, закључио је адмирал.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *