Регион

Контрола запошљавања и плата у здравству

001365
Републичка инспекција од данас почиње провјеру запошљавања у свим здравственим установама Српске у посљедњих годину дана.

Биће преконтролисана и примјена Закона о платама у овим установама, али само већих од 2.000 марака, саопштено је након састанка министра здравља

Слободана Станића и директора УКЦ Бањалука Бране Топића. Министар Станић је подсјетио, да је у петак формирао комисију за стручни надзор у бањалучком УКЦ, такође са задатком да преиспита запошљавање од почетка 2012. године до данас, нарочито структуру запослених и њихову стручну спрему. Комисија у наредних седам дана треба да преиспита и јавну набавку и приоритете трошења средстава.

У УКЦ Бањалука запослено је 2.668 радника и потребно је размотрити са колико запослених може да ради ова здравствена установа, те са којим бројем радника раде овакве установе, рекао је Станић. Навео је да УКЦ Бањалука има систематизацију из 2008. године која је застрајела и да то питање мора бити ријешено. према његовим ријечима, укупни расходи Клиничког центра Бањалука износе 131 милион марака, а губитак је 30.742.016 марака. „Неће бити брзоплетих потеза. Резаћемо, али циљано и прецизно“, поручио је Станић.

Он је истакао да ће бити преиспитан рад свих здравствених установа у Српској, наводећи да су приоритети њихово функционисање, пацијенти и пружање услуга, плате у здравству, али и остали сегменти. Према Станићевим ријечима, проблем у појединим општинама представљају и лажно регистровани корисници који не живе у тим срединама. Станић је додао да су они приказани у трошковима за лијечење, а верификација 2010. године утврдила је да недостаје 140.000 људи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *