Регион

Криза не погађа богате у БиХ

020496
Финансијска и економска криза која већ пету годину потреса БиХ, на једној страни, довела је до значајног пада куповне моћи просјечних радничких породица, док је на другој имућни дио становништва наставио да робује луксузним производима и модним брендовима.

Увоз злата, драгуља, луксузних сатова и аутомобила у БиХ, прошле године, мјерио се у стотинама милиона конвертибилних марака, а слична ситуација настављена је и почетком ове године.

Према подацима УИО БиХ, грађани БиХ не заостају много за свјетском елитом, па је само од почетка 2013. године у земљу увезено предмета од племенитих метала у вриједности од 342.000 КМ. „Ова роба се највише увозила из Аустрије, Словеније, Италије и Њемачке. Увезено је чисто злато, као и оно превучено платином, необрађено или у облику праха. Такође, увезени су и драгуљи и други предмети од племенитих метала“, рекао је портпарол УИО Ратко Ковачевић. Када је у питању извоз оваквих предмета, он је у прва два мјесеца 2013. био четвороструко већи и износио је укупно 2,1 милиона КМ.

Љубитељи ручних сатова у БиХ прошле године нису се либили да издвоје и по неколико десетина хиљада марака за куповину омиљених марки. „Прошле године имали смо неколико купаца који су узимали сатове скупљих од 10.000 марака. Имали смо и ситуацију да је колектив купио за директора јавног предузећа сат скупљи од 13.000 марака“, рекли су у једној бањалучкој златарској радњи која продаје реномиране марке сатова.

Највише новца богати у БиХ спремни су да издвоје за луксузне аутомобиле. У 2012. години на увоз нових

четвороточкаша потрошено је више од 500 милиона марака, а најскупљи аутомобил – Ферари Ф151, вриједан 448.385 КМ, себи је приуштио купац из Кисељака.

Ове године највише новца за аутомобиле били су спремни да издвоје љубитељи „поршеа“, па су два већ добили власнике – „порше 911“ за 212.988 КМ и „порше кајен“, вриједан 119.206 марака, док је трећи по висини цијене био „ланд ровер“ од 116.777 марака. Дажбине на сваки од ових аутомобила, које су власници морали да уплате у државни буџет, износиле су између 20.000 и 36.000 марака.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *