Регион

Да ли ће пензионери враћати привремене пензије?

penzioneri-300x200
Износ који је додељен решењем за пензију Пензијског фонда Србије у већини случајева није прецизан, ни коначан. Чак 99 одсто тих решења је привремено, па је готово извесно да ће фонд кад-тад тражити повраћај новца новим пензионерима јер им је, углавном, обрачунато више него што су зарадили.

Дугови су од 20 па до 200.000 динара по кориснику. Привремено решење траје поприлично дуго, у најбољем случају два месеца, али може да се одужи и на шест година, а некада и доживотно.

Шансе да бившим радницима одмах дају коначно решење, а самим тим и тачан износ пензије – равне су нули јер им то не дозвољава закон.

Како је уопште дошло до овог проблема и да ли га је могуће решити покушала да сазна дежурна екипа Радио-телевизије Војводине и новинарка Милица Кравић која је у ПИО фонду разговарала са Чедомиром Француским.

Француски је рекао да у ситуацији када је коначни износ пензије мањи од аконтативног који је одређен привременим решењем, наравно да постоји дуг према Фонду, који не мора да се плати одједном, а број рата одређује се током консултација са корисником.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *