Свијет

Сјеверна Кореја потврдила крај ратног примирја

028832
Сјеверна Кореја је потврдила данас да је раскинула 60 година старо примирје којим је окончан Корејски рат 1953. и упозорила да је сљедећи корак акт „немилосрдне“ војне одмазде против непријатеља.

Подуже саопштење министарства војске Сјеверне Кореје најновија је у серији пријетњи који свакодневно стижу из Пјонгјанга и које су подигле војне напетости на Корејском полуострву на највиши ниво, након што су Сјеверу уведене нове санкције Уједињених нација након нуклеарне пробе прошлог мјесеца.

У саопштењу које је пренијела агенција КЦНА каже се да стварно „ратно хушкање“ долази из Сједињених Држава и њихових „марионета“ у Сеулу.

„Њима би било боље да имају на уму да споразум о примирју више није на снази и да (Сјеверну Кореју) више не обавезује декларација Сјевера и Југа о ненападању“, поручено је из Пјонгјанга.

„Оно што је остало да се сада уради је акција правде и немилосрдне одмазде народа и армије“ Сјеверне Кореје, наведено је у саопштењу које је пренио АФП.

Јужна Кореја и Уједињене нације већ су поручили да одбијају да признају сјеверокорејско једнострано поништавање 60 година старог споразума о примирју и затражили од Пјонгјанга да се уздржи од своје ратоборне реторике.

Сјеверна Кореја је саопштила прошле недјеље да ће раскинути уговор о прекиду ватре и друге билатералне споразуме са Сеулом уколико Јужна Кореја и Сједињене Државе почну с планираним заједничким војним вјежбама.

Отказивање споразума о примирју теоретски отвара врата наставку непријатељстава између двије Кореје које никада нису потписале уговор о миру и практично су и даље у рату.

Иако су већина сличних пријетњи одбачене од стране Вашингтона и Сеула као реторичке пријетње, постоји забринутост да ће Сјевер покушати да изврши неку врсту војне провокације наредних недјеља како би показао да је озбиљан.

Јужнокорејска агенција Јонгхап данас је пренијела изјаву војних званичника у Сеулу да су борбени авиони Сјеверне Кореје протеклих дана извели „незабиљежен“ број летова, са око 700 регистрованих само у понедкељак.

Осим што је раскинуо споразум о примирју Сјевер је прекинуо и врућу линију Црвеног крста која је била један од начина комуницирања између Пјонгјанга и Сеула који немају дипломатске односе.

Ипак, представница предскедничке Плаве куће у Сеулу рекла је да војна врућа линија још функционише.

„Војна веза ради нормално и ми можемо да пренесемо поруку Сјеверу преко тог канала кад је потребно“, рекла је она.

У данашњем војном саопштењу Пјонгјанга први пут је критикована и нова предсједница Јужне Кореје, Парк Геун-Хје.

Нападајући изјаву Паркове да ће инсистирање Сјевера на нуклеарном оружју само довести до његовог пада, Пјонгјанг је поручио да су „помаму“ узбуркали „ратни хушкачи“ у Сеулу и да је она оркестрирана на „звиждук власнице сукње у Плавој кући“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *