Регион

„Интеграл“ и стране фирме у борби за аутопут

008450
Процес претквалификације за изградњу аутопута Добој -Вукосавље на коридору 5Ц прошле су двије пријаве.

Једна је пријава фирми „Интеграл-инжењеринг“ из Лакташа, „Штрабаг“ из Аустрије, „Вујик“ из Француске и „Интер-тол“ из Мађарске, а друга је пријава компанија „Самсунг“ из Кореје и „Ежис“ из Француске.

Рекао је ово „Гласу Српске“ директор „Аутопутева Републике Српске“ Душан Топић и додао да све компаније које су се пријавиле за изградњу овог аутопута имају велико искуство у реализацији великих пројеката, као што је овај на коридору 5Ц.

– Сада улазимо у фазу преговора са овим компанијама. Одржаћемо са њима пет до шест састанака у идућем периоду. Први састанци биће везани за техничке карактеристике изградње аутопута, а затим слиједи достављање финансијске понуде и потписивање уговора – рекао је Топић.

Према његовим ријечима, састанци ће трајати до краја љета, послије чега ће се услиједити достављање банкарске гаранције.

– Банкарска гаранција биће веома висока јер се ради о великом пројекту, који подразумијева изградњу аутопута у дужини од 46 километара, те одржавање аутопута 30 година – рекао је Топић.

Предрачунска вриједност изградње аутопута Добој – Вукосавље је 350 милиона евра.

Европска банка за обнову и развој раније је потврдила спремност да са 350 милиона евра кредитира будућег приватног партнера, заинтересованог за изградњу овог аутопута.

Највећим дијелом аутопут ће се састојати од двије саобраћајне траке у оба правца, са помоћном, зауставном траком у оба правца. Аутопут ће такође садржавати више мостова, тунела, као и друге структуре.

Путарине

Топић је рекао да ће наплата путарине на аутопуту од Бањалуке до Градишке почети до краја прољећа.

– Припреме за наплату путарина иду планираном динамиком. Нама је у интересу да наплата почне што прије. У идућих неколико мјесеци биће усклађени сви технички детаљи, тако да наплата путарине неће каснити – истакао је Топић.

Мост на Сави

Топић је рекао да ће се идуће седмице наставити преговори о изградњи моста на ријеци Сави код Градишке.

– Све је што се тиче наше стране спремно. Имамо потребан новац за изградњу моста и чекамо само да Хрватска обезбиједи средства, те да се распише тендер за изградњу – рекао је Топић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *