Регион

Министар туризма Хрватске поднио оставку

028744
Хрватски министар туризма Вељко Остојић данас је због оптужби да је оштетио буџет Хрватске поднио оставку, коју је прихватио премијер Зоран Милановић, саопштила је Влада Хрватске.

Остојић је навео, у саопштењу министарства туризма, да подноси оставку „због притисака“ којима је изложен посљедњих дана, а који су „резултат неоснованих оптужби и неистина“.

„Хајка оваквих размјера онемогућава ми да свој посао обављам на нивоу професионалности коју смо мој тим и ја успоставили у министарству у протеклом периоду. Надам се да ће министарство, због добробити ове земље,

наставити истим смјером којим смо кренули и да ће наставити пројекте које смо започели“, навео је Остојић, који ће се сутра обратити медијима.

Остојић се доводио у везу с малверзацијама око пренамјене земљишта у Истри у шта су били умијешани његова жена и чланови породице.

Како се наводи у саопштењу хрватске владе, након разговора с Остојићем, хрватски премијер прихватио је његову оставку.

„Коалиција је поставила високе етичке стандарде за чланове владе и од њих не мисли одступити“, истиче Влада и изражава очекивање да ће Истарски демократски сабор као чланица владајуће коалиције из чијих је редова дошао Остојић, предложити новог кандидата за министра туризма.

Хрватски медији најављују да би тема ванредне седнице предсједништва ИДС требало да буде и излазак странке из владајуће коалиције.

Шеф ИДС-а и жупан Иван Јаковчић није коментарисао случај.

Министар је дао оставку након што су медији објавили да је упознат с детаљима купопродаје земљишта у истарском мјесту Бале.

Вриједност земљишта више је пута порасла након пренамјене у грађевинско земљиште што пријашњи власници нису могли испословати, па су је продали Остојићевој свастици.

Она је наводно у његовом присуству платила земљиште на руке више него што је пријављено пореској управи, оштетивши тако државни буџет.

Остојић је ове седмице више пута демантовао повезаност с продајом земљишта и одбацио било какву могућност да је на то могао утицати.

Тврди и да није учествовао у подјели новца, већ су куповину земљишта и подјелу реализовале његова супруга и свастика, а да се та прича већ повлачила 2007. године.

По писању медија, кривично дјело десило се 2004. кад је Остојић као шеф за туризам Истарске жупаније информацију о пренамјени земљишта дао свастици Сандри Перић која је за мале паре прво купила земљиште у Балама, а кад је земљиште постало туристичка зона, препродајом зарадила 24,7 милиона куна (3,36 милиона евра).

Милановић је прије неколико дана рекао да је с Остојићем разговарао о томе, али да, у вријеме склапања коалиције, против њега није било никаквих истрага нити кривичних пријава.

Остојићева оставка нови је акт сукоба на релацији ИДС – СДП. СДП је с још неколико странака подржао кандидатуру дисидента Дамира Кајина за истарског жупана на локалним изборима који ће се одржати у мају и на којима ће кандидат ИДС-а бити члан руководства ИДС-а и градоначелник Бузета Валтер Флего.

Сам Јаковчић кандидује се на изборима за европарламентарце који ће се одржати 14. априла.

Из владе Зорана Милановића до сада су отишли министар инфраструктуре Златко Комадина, министарка екологије и грађитељства Мирела Холи и вицепремијер и министар привреде Радимир Чачић након осуде на безусловну затворску казне за саобраћајну несрећу у Мађарској.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *