Регион

И Албанци траже заједницу општина

003417
По узору на сјевер Косова, Албанци са југа Србије донијели резолуцију којом се тражи формирање заједница албанских општина на југу Србије. Мора се престати са повлачењем паралела југа Србије са сјевером Косова, истакао предсједник Координационог тијела Зоран Станковић.

Скупштина свих албанских одборника из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа усвојила је декларацију којом се од Србије тражи да донесе ургентне мјере за побољшање положаја Албанаца на југу Србије, тако да имају иста права као Срби на сјеверу Косова.

Лидер Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслиу рекао је након завршене сједнице, да је усвојена резолуција документ који ће бити упућен Влади Србије, међународној заједници и Влади Косова, и да се између осталог тражи и да Албанци из Прешева и Бујановца контролишу робу на царини на прелазу Кончуљ-Бела Земља у општини Бујановац.

"Резолуција се односи највише на остваривање политичких права Албанаца у Прешевској долини. Конкретно, односи се на реципроцитет који тражимо у правима која имају Срби на сјеверу Косова, а то значи да као што они контролишу царину на сјеверу Косова и ми тражимо да Албанци из Прешева и Бујановца контролишу царину на прелазу Бела Земља са српске стране", навео је Муслиу.

Према његовим ријечима, у декларацији се од Владе Србије тражи и да на простору општина Прешево и Бујановац не буду више присутне снаге специјалне полиције, већ само мултиетничке полиције.

"Тражимо и да у граничној полицији у општини Прешево (према Македонији) буду заступљени само људи из Прешева и Бујановца, како је то било прије, а не полицајци који се доводе са стране", напоменуо је Муслиу.

Предсједник општине Бујановац Нагип Арифи рекао је прије сједнице да се захтеви односе и на потпуну интеграцију Албанаца у државне органе, остваривање пуне безбједности, економски опоравак, службену употребу писма, језика и симбола, децентрализацију у правосуђу, образовању, култури и информисању и здравствену и социјалну заштиту.

Југ Србије није исто што и сјевер Космета

Предсједник Координационог тијела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић рекао је, поводом сједнице албанских одборника, да је Влада Србије опредијељена за побољшање живота у овом дијелу Србије кроз институцује и у складу са законима али да се мора престати са повлачењем паралела са сјевером Косова.

"У том смислу Албанци су равноправни грађани ове земље - једном мора да се престане са повлачењем паралела, јер очигледно кад год се отвори питање сјевера Косова, са југа Србије чују се нови захтјеви албанских лидера", поручио је Станковић.

Станковић је нагласио и да је југ централне Србије неодвојиви дио Србије и да о томе нема разговора.

Према његовим ријечима, то су му недвосмислено пренијели и амбасадори западних земаља и међународне заједнице, "као одговор на изјаве са Косова којима покушава да се замијени теза".

Скупштина свих албанских одборника из Прешева, Бујановца и Медвеђе, којом је предсједавао предсједник бујановачког огранка Партије за демократско деловање Шаип Камбери изабрала је и 11 чланова Предсједништва, пословник о раду и одлуку о томе да се предсједавајући Скупштине мијења на сваких шест мјесеци.

Скупштина свих албанских одборника из Прешева, Бујановца и Медвеђе први пут је засједала 2007. године. Данашња сједница је друга која је одржана ове године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *