Регион

Мишковићима и Ђурашковићу притвор још мјесец дана

026494
Апелациони суд продужио је данас на најдуже до три мjесеца притвор Мирославу Мишковићу, власнику Делта Холдинга, његовом сину Марку и Милу Ђурашковићу, преноси Б92.
Њих тројица и још седам окривљених, који се бране са слободе, сумњиче се да су малверзацијама оштетили путарска предузећа за око 30 милиона динара.

Приједлог за продужење притвора поднijело је Тужилаштво за организовани криминал.

Како је за Б92 објаснио специјални тужилац Миљко Радисављевић, тужилаштво се није сагласило с приједлогом адвоката окривљених Мирослава Мишковића и Марка Мишковића да им се притвор замjени блажом мjером за обезбjеђење присуства окривљеног и за несметано вођење кривичног поступка.

Ради се о приједлогу одбране да се Мирославу Мишковићу притвор замиjени мjером јемства у износу који суд одреди или мjером забране напуштања стана уз примjену електронског назора ради контролисања поштовања ограничења која су одређена, а Марку Мишковићу да се притвор замиjени привременим одузимањем путне исправе или мjером јемства у износу који суд одреди.

Тужилаштво сматра да је окривљенима неопходно продужити притвор за још мjесец, јер је истрага у овом предмету у току и јер је неопходно спровођење одређених доказних радњи, казао је Радисављевић.

Pолиција је привела власника Делта холдинга Мирослава Мишковића, његовог сина Марка и још осам лица, међу којима је био и власник групе „Нибенс” Мило Ђурашковић, 13. децембра 2012.

Мирослав Мишковић, власник “Делта холдинга”, Марко Мишковић, власник фирме “Мера инвестмент фунд”, и Мило Ђурашковић, власник “Нибенс групе”, “Шер корпорације” и ПТП Ниш се сумњиче да су злоупотребом службеног положаја извлачили финансијска средства и имовину из приватизованих путарских предузећа, чиме су незаконито прибавили имовинску корист од преко 30 милиона евра за Мирослава и Марка Мишковића и Мила Ђурашковића.

Мирославу Мишковићу је, како се сумња, у једној трансакцији, прибављена имовинска корист од око милион и по евра, за колико му је на име повраћаја кредита више исплаћено.

Претходно је Предузеће за путеве Ниш за приватизацију ПЗП Београд 2005. године узело 23 милиона евра кредита од Мишковићеве фирме „Хемслејд трејдинг лимитид” с Кипра, с годишњом каматом од три одсто.

Међутим, умjесто 25 милиона евра кредита с каматом, исплаћено му је 26,5 милиона евра.

Мило Ђурашковић, власник “Нибенс корпорације”, “Шер корпорације”, фирме “Емисио брокер” и приватизованих предузећа за путеве сумњичи се за то да је злоупотребом службеног положаја стекао имовинску корист у износу од око 12 милиона евра при купопродаји акција рудника кречњака “Неметали Топола”.

На његове личне рачуне “легло” је око 4,5 милиона евра, а на рачун “Шер корпорације”, чији је власник, око 7,5 милиона евра.

Марку Мишковићу, власнику “Мера инвестмент фонда БВ” са Холандских Антила, прибављена је имовинска корист у износу од око 18 милиона евра разликом у цијени куповине и продаје 47,59 одсто акција ПЗП Ниш.

То су били наводи из првобитне оптужнице, за коју је специјални тужилац Миљко Радисављевић рекао да је у фази дораде, односно да ће Тужилаштво за организовани криминал прегледати финансијске извjештаје Мишковићевих компанија.

Власник Делта холдинга приведен је након што је два пута био у полицији на саслушању, док је његов син Марко саслушан једном, а полиција га је привела приликом покушаја да напусти земљу.

Осим о приватизацији путарских предузећа, они су били саслушани и због Луке Београд.

Од 12. децембра од када су ухапшени, притвор им је продужаван два пута по више основа, а један од њих је могућност утицаја на свjедоке.

Међутим, када су саслушани сви планирани свjедоци, адвокати Мишковића тражили су да се њихови клијенти пусте на слободу уз јемство.

Специјални тужилац Миљко Радисављевић рекао је да ће Тужилаштво о приједлогу јемства одлучивати након одлуке Апелационог суда о жалби Мишковића на продужење притвора.

У међувремену, вијеће Специјалног суда те жалбе је одбило 21. фебруара 2013.

Мишковићи су, ипак, накратко напустили затвор, 1. фебруара 2013. како би присуствовали сахрани мајке Мирослава Мишковића на Новом гробљу у Београду.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *