Регион

Лајчак: БиХ постаје реп региона и све више заостаје

004578
Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак сматра да је ширење ЕУ прије свега на југоисточну Европу обострана обавеза и истиче да нове чланице, међутим, не би требало у Унију да „увезу“ проблеме.

„Шта значи ширење ЕУ? То није ништа друго него пријем чланица, које су на то у потпуности припремљене. Морамо земљама, које се за то интересују, дати перспективу“, поручио је он у интервјуу бечком дневнику „Пресе“.

Лајчак је казао да ни трансформација Словачке не би била тако успјешна да није било перспективе на чланство у ЕУ.

Према његовим ријечима потребно је представити реалан циљ који може да се достигне.

Упитан да ли то значи да постоје строжији критеријуми Лајчак је истакао да „чланство у ЕУ није поклон нити хуманитарна помоћ“.

Он је нагласио да приликом посјете Балкану увијек каже „циљ вашег чланства није само да ћете бити ојачани, већ и да и ви вашим чланством ојачате ЕУ“.

„За то је потребно испунити јасне критеријуме. Међутим, када се испуне сви услови и земља достигне компатибилност са свим стандардима ЕУ онда је природно да та земља као чланица нама не доноси никакве проблеме. Није корисно спекулисати да ли је ЕУ наводно уморна од ширења. Ширење је обострана обавеза“, подвукао је Лајчак.

На питање да ли је Хрватска испунила критеријуме он је указао да према посљедњем извјештају Европске комисије постоје још недостаци, али је Комисија изнијела оптимизам да би они могли бити уклоњени до 1. јула.

Када је ријеч о Босни и Херцеговини, гдје је обављао дужност високог представника међународне заједнице и специјалног изасланика ЕУ, Лајчак је рекао да нажалост није било напретка.

„Јако ми је жао, али Босна и Херцеговина све више постаје реп региона и све више заостаје. Док друге земље видљиво напредују у Босни се чини да ништа не напредује. То није само моје мишљење већ је наведено и у извјештају о напретку Европске комисије“, објаснио је он.

Упитан за узроке Лајчак је рекао да је држава као таква компликовано направљена.

„Интеграција у ЕУ, међутим, захтева већу ефикасност, на примјер, у администрацији. Ако све стране само гледају на то да не изгубе своје предности из Дејтонског споразума и због тога наизмјенично блокирају све промене у систему, онда нема много напретка“, додао је он.

Шеф словачке дипломатије је истакао да се мора рећи и да европско размишљање у тој земљи има све више подржавалаца, више од сваке друге перспективе, те да то даје наду да ће ипак бити договора.

„Када су сусједи добили визну либерализацију, а само Босна није, онда је наједанпут било могуће све договорити што је препрека“, подсјетио је Лајчак додајући да политички притисак показује дјелотворност, те да су партије видјеле да грађани неће прихватити даља одлагања.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *