Регион

Фабрикa дувана – расту губици!?

000960
Бањалучка Фабрика дувана прошлу годину завршила је са новим финансијским минусом од 2,6 милиона марака, што је додатно увећало акумулирани губитак од око 10 милиона, а који је одавно већи од вриједности укупног капитала предузећа.
Подаци у годишњем финансијском извјештају за 2012. годину показују да Фабрика има краткорочне финансијске милионске обавезе према добављачима, обавезе за плаће и накнаде радницима, док по основу пореза на додану вриједност дугује 3,3 милиона марака.

Једина фабрика дувана у Српској има краткорочна потраживања од купаца у РС, али и милионска од купаца у иностранству, наводи се у овом документу. Још није понуђено рјешење које би спасило од потпуног пропадања ово предузећа које запошљава 260 радника.

Радници још очекују резултате преговора већинског власника, предузећа „Антонић траде“ и Небојше Антонића с представницима компаније Булгартабак из Софије, који су најавили да желе да прошире своје капацитете и производњу. Извршене су неопходне процјене и сагледано стање производних капацитета и објеката у Фабрици дувана, али, иако је крај фебруар најављиван као рок за постизање договора, до тога још није дошло.

Представници Савеза удржења малих акционара РС раније су оптуживали Антонића да је кроз своју фирму нагомилао потраживања према фабрици дувана у износу већем од 7,5 милиона марака. Тврде да је Фабрика дувана, након што ју је преузео „Антонић траде“ кроз приватизацију 2006. године, константно пословала са губитком. Антонић је одбацио те оптужбе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *