Свијет

Нафта испод 97 долара због обилних залиха

nafta_363210383

Цијена сирове нафте пала је јутрос испод 97 долара за барел, након јучерашњег оштрог раста, будући да су залихе и даље обилне, а тражња слаба.

Нафта за оријентациону испоруку у марту је у електронском пословању на Њујоршкој робној берзи појефтинила за 13 центи, на 96,90 долара за барел, док је европска марка „брент“, која се користи за одређивање цијена различитих типова иностране нафте, порасла за пет центи, на 117,26 долара за барел, преноси агенција АП.

Снажан евро обично резултује вишим цијенама нафте, будући да је сирова нафта изражена у доларима јефтинија за трговце који користе друге валуте.

Амерички трговински дефицит је у децембру пао за готово 21 одсто у односу на новембар, што је најнижи ниво у посљедње три године, углавном захваљујући мањем увозу нафте. У САД је производња нафте у порасту, што се одражава на цијене тог енергента.

„Наш извоз нафтних деривата увећан је за десет милијарди долара прошле године, а вјероватно ћемо и ове године биљежити раст извоза. Истовремено, увозимо мање сирове нафте из других земаља“, рекао је предсједник организације Оил аутлукс енд опинионс, Карл Лери.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *