Свијет

Све афере за вријеме Бенедикта XVI

ap_vatican_christmas_tk_121225_wg

Осам година папа Бенедкт XVI био је најмоћнији човјек Католичке цркве. Тај период обиљежиле су неке позитивне ствари, али и контроверзе.

Папа Бенедикт XVI у историју ће свакако ући и по бројним добрим дјелима, али и историјским одлукама које су одјекнуле широм свијета. Управо је он 2010. године посјетио Малту, гдје се састао са жртвама свештеника педофила и, што је још важније, извинио се за злочине који су се годинама догађали у Католичкој цркви.

Жртвама је обећао да ће Црква учинити све што може како би казнила свештенике злостављаче и заштитила младе. Изразио је „срамоту и жаљење због бола које су претрпјеле жртве и њихове породице“. Након тога се помолио с њима током сусрета у Амбасади Ватикана у Рабату на Малти. То је први сусрет Бенедикта XVI са жртвама од избијања скандала који од почетка те године потресао Ватикан.

Ипак, бројне жртве широм свијета и даље оптужују Бенедикта XVI да је, заједно с црквеним врхом, учествовао у заташкавањима злостављања, док је био надбискуп у Њемачкој.

Бенедикт XVI је наставио традицију свог претходника Ивана Павла II те током свог осмогодишњег понтификата посјетио је бројне земље свијета. Ипак, није у свакој дочекан с превеликим одобравањем.

Приликом посјета Барцелони ЛГБТ заједница организовала је масовно љубљење особа хомосексуалне оријентације у којему је учествовало више од 200 геј парова.

На дан када се слави светковина Госпе од Гвадалупе, 12.12.2012, Папа је одржао своје обећање и објавио свој први твит.

„Драги пријатељи, задовољан сам што на овај начин, преко Твитера, с вама могу ступити у контакт. Хвала вам на вашим великодушним реакцијама. Благосливљам вас све од срца“, написао је тада папа.

Није само по том потезу Папа покушао да докаже да је у току с модерним временима. Бенедикт XVI је 2011. године благословио 12 астронаута који круже око Земље. Био је то први разговор једног папе са члановима посаде Међународне свемирске станице.

Ипак, оно што је свакако понајвише обиљежило његов готово осмогодишњи понтификат било је избијање секс скандала у Католичкој цркви. Чак и прије његовог именовања неколико скандала са злостављањем малољетника појавило се у САД-у и Ирској, али 2010. године у јавност су процурили докази о сексуалном злостављању у црквама широм Еуропе, а посебно у Аустрији, Белгији, Холандији, Норвешкој и Њемачкој.

У једном од скандала се спомињало и име самог папе. Појавиле су се тврдње да је, док је још био надбискуп у Минхену, један бискуп и познати злостављач дјеце смијењен у тајности, али да су му и даље допуштени контакти с младим вјерницима и обављање појединих пасторалних дужности.

Неколико јавних гафова папе, већином на самом почетку понтификата, изазвали су згражавање јавности. Још 2006. године згрозио је муслимански свијет изјавом да је Мухамед иза себе оставио само „зло и нехуманост“. Наљутио је и домороце у Латинској Америци тврдњама да колонизација њиховог континента није укључивала „наметање страних култура“, а Јевреје је наљутио позивом да се „избаве из таме“.

Највећа афера с којом ће се доводити у везу име папе Бенедикта XVI је свакако афера Ватиликс.

Подсјетимо, бивши собар Бенедикта XVI Паоло Габриеле је прошле године осуђен због крађе повјерљивих докумената о наводној корупцији у Светој столици. Габриеле је осуђен на затворску казну, али је папа одлучио да га помилује.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *