Регион

Земљотрес у Загребу могао би бити као онај у Аквили

006549

Поводом серије земљотреса који су у посљедње три недјеље потресале Далмацију, професор на Геофизичком одсјеку Природно-математичког факултеата у Загребу Марјан Харак каже да се процјењује да је највећа магнитуада која би могла погодити главни град Хрватске – 6,5 степени према Рихтеру.

Према његовим ријечима, потрес који би погодио Загреб у много чему би био сличан ономе који се у априлу 2009. године догодио у италијанском граду Аквила, па би се, како каже, из тог случаја могло много тога научити.

Он је казао да треба имати на уму да је 1880. године Загреб већ погодио јак потрес, за који се процјењује да му је магнитуда била већа од шест степени према Рихтеру.

Харак, међуитим, није желио да коментарише ни грубе процјене да би у таквом загребачком потресу могло да погине 3.000 људи, док би стотинак хиљада могло бити повријеђено, а 22 одсто стамбене површине уништено.

“О томе не могу компетентно да говорим. Сеизмолози могу само да процијене колики ће бити интензитет потреса и дати оквирне процјене штете за разне категорије зграда. Процјена броја жртава изван је оквира задатака једног просјечног сеизмолога”, рекао је Харак загребачком „Јутарњем листу“.

Он је рекао да се потреси не могу предвидјети у времену, али да зато постоји процјена сеизмичног хазарда или потресне опасности која говори о томе да се на неком подручју догађају одређени интезитети помјерања тла.

“У складу с тим се могу градити зграде тако да се не сруше и не убију када се потрес догоди”, рекао је Харак.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *