Регион

У Реметинцу препродавали храну, а затвореници гладовали

027987

Износ који је на различите начине извучен из буџета Загреба преко затвора Реметинец попео се на осам милиона куна (око 1.054.000 евра)!

До тих података, како неслужбено сазнаје „Нови лист“, дошли су истражиоци у наставку истраге малверзација што су се годинама догађале иза реметинечких зидова.

Како би објаснили шта се догађало са затворским пословањем испитани су Иван Дамјановић и Јуре Жуљ, бивши и садашњи управитељ загребачког затвора. Осим њих двојице, и бројни други руководиоци дали су исказе истражиоцима који покушавају да прикупе што више доказа о невјероватном незаконитом одлијевању новца из Реметинца.

У међувремену је Томислав Краљ, такође један од бивших управника реметинечког затвора, починио самоубиство. Објесио се почетком прошлог мјесеца, недуго након што је пензионисан и неколико мјесеци након што је отворена истрага о мањку новца у затворској благајни.

Ријеч је о нешто више од 100.000 куна мањка што је утврдио интерни надзор који је затражио нови управник Јуре Жуљ због анонимне пријаве о малверзацијама. Тај новац, како се са сада сумња, извукла је шефица одјела финансија затвора у Загребу и искористила га за уређење стана.

Штета је учињена и погрешним обрачуном плата запосленима који су неколико мјесеци добијали више него што су требали. Након тог открића појавио се и проблем како ће правосудни полицајци и остали запослени у затвору вратити преплаћени износ.

Међутим, позамашни мањак настајао је и због малверзација с набавком хране за затворенике. Како свједоче неки од запослених, камиони који су након доставе хране напуштали круг затвора никад нису смјели бити прегледавани. Због тога оправдано сумњају да је дио наручене и плаћене хране негдје одвожен, те се на њеној препродаји илегално зарађивало.

Истовремено се дио затвореника жалио на изузетно мале порције. Због тога су били присиљени да купују у затворским кантинама по вртоглавим цијенама.

И дио затворских режија није уредно плаћан што је створило додатну штету, а ко је за све то одговоран ДОРХ још истражује.

„Провели смо стеговне поступке и дио службеника, чија је дисциплинска одговорност утврђена, већ је кажњен или удаљен с дужности. О свему осталом што је утврдио интерни надзор одлучује Државно одвјетништво“, кратко је рекао Сергеј Абрамов, портпарол Министарства правосуђа.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *