Регион

Данас први сусрет Николића и Јахјаге

027902

Предсједник Србије Томислав Николић данас ће се у Бриселу састати са косовском предсједницом Атифетом Јахјагом, уз посредовање шефице европске дипломатије Кетрин Ештон.

Сусрет има за циљ учвршћивање дијалога и даљу нормализацију односа Београда и Приштине, наглашено је у Бриселу. Николић је рекао да ће својој саговорници пренијети да је Србија своју позицију прецизирала Платформом о Косову и да од ње не може да одступи.

То је прилика да Јахјага чује директно, а не посредством медија, оно што можда не воли да чује, да Србија има своју Резолуцију, коју је донијела на основу Платформе, и да нико ко представља Србију не може нити жели од тога да одступи, поручио је Никлић. А Србија је дозволила, каже Николић, да постоји територија на којој не врши потпуно своју власт, да та територија има устав, судове, законе, предсједника, парламент, владу, и на тој територији она за своју заједницу тражи одређена специјална права која су веома аутономна у односу на Приштину.

Јахјага, међутим, сматра да је састанак са Николићем симболичан и да ће главна тема бити пуна нормализација односа Београда и Приштине. Она је изјавила да се њихов састанак не може назвати дијалогом већ да је то „званичан састанак предсједника двије државе које су независне и у суседству“.

Портпаролка Ештонове Маја Коцијанчић објаснила је да је циљ сусрета учвршћивање дијалога и даља нормализација односа Београда и Приштине. Она је прецизирала да ће се Ештонова најприје одвојено срести са Николићем и Јахјагом, а да ће затим све троје разговарати у њеном кабинету у Бриселу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *