Регион

БиХ: Ланац шверца оружја у ОС и Министарству одбране

027977

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) завршили су истрагу против девет лица у вези са нерегуларностима у процесу уништавања муниције и минско-експлозивних средстава, наоружања и војне опреме, а извјештај о томе требало би да буде поднесен Тужилаштву БиХ у току седмице, сазнаје “Глас Српске” од извора блиског истрази.

Свих девет лица припадници су Министарства одбране и Оружаних снага БиХ. Истрага је покренута прије пет мјесеци на основу извјештаја и докумената Истражне комисије оба дома Парламента БиХ за провјеру законитости процеса уништавања наоружања. Припадници СИПА обавили су разговоре са свим осумњиченим лицима – рекао је он.

На питање да ли је тачно да је СИПА завршила истрагу против девет лица у предмету оружје и да ће у току седмице поднијети извјештај Тужилаштву БиХ, из СИПА није прецизно одговорено.

– Припадници СИПА од 2010. до данас провјеравају предмете који се односе на незаконитости у процесу рјешавања вишка наоружања делаборацијом и која је за потребе Министарства одбране и Оружаних снага рађена у предузећима “Претис” Вогошћа и “Бинас” Бугојно. Против одговорних у тим предметима Тужилаштву БиХ поднесено је 11 извјештаја – навела је у писаном одговору портпарол СИПА Жељка Кујунџија.

Предсједавајући Истражне комисије Парламента БиХ Душанка Мајкић за “Глас Српске” каже да у тим предметима СИПА и Тужилаштво БиХ имају довољно докумената и доказа за доношење конкретних одлука.

– Данас и сутра имамо радионицу на којој ћемо провјерити зашто Комисија коју је основало Министарство одбране за 4,5 година није ништа урадила у вези са питањем вишка наоружања. А ни Тужилаштво БиХ ништа конкретно није урадило и поред тога што је СИПА у неколико наврата поднијела врло конкретне извјештаје – каже Мајкићева.

Она додаје да Министарство одбране до данас није објавило процедуре рјешавања вишка наоружања иако је то било договорено.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *