Регион

Куба: Раул Кастро предсједник још пет година

027950

Милиони Кубанаца гласали су у недјељу за посланике једнодомног парламента који ће на засједању 24. фебруара изабрати новог предсједника парламента први пут послије 20 година.

Дугогодишњи предсједник парламента Рикардо Аларкон није међу кандидатима.

Парламент, такође, треба да именује Раула Кастра за предсједника Кубе у наредном петогодишњем мандату.

На Куби не постоји ограничење броја мандата, али Кастро је у више наврата предложио ограничавање трајања функције државних званичника, укључујући функцију предсједника, на два узастопна мандата.

Изборни циклус је почео у октобру кад су одржани локални избори.

Противници владе кажу да су избори на Куби фарса, будући да је у тој острвској држави дозвољена само Комунистичка партија и да за свако посланичко мјесто постоји само један одобрени кандидат, док Кастро и његов старији брат Фидел, који се пензионисано, воде владу већ пет деценија.

Међу онима који су јуче гласали у Хавани био је и Фидел Кастро који се само повремено појављује у јавности од када се разболио 2006. и потпуно се повукао мање од годину дана послије тога. Бивши кубански лидер је био један од 25 посланичких кандидата из Сантјага на истоку Кубе, преноси АП.

Власти кажу да на изборима нема корупције и манипулација због тога што не постоји више партија и нема политичке кампање, а као доказ да на Куби постоји демократски систем наводе велики одзив бирача.

Посланички кандидати не морају бити чланови Комунистичке партије, али они који нису обично су чланови организација које су њени савезници.

– То је другачији изборни систем. Ја лично сматрам да је више демокатски од других система које знам – изјавио је кубански министар спољњих послова Бруно Родригес послије гласања.

Више од осам милиона Кубанаца с правом гласа имало је прилику да гласа за 612 посланика парламента и више од 1.600 провинцијских делегата. Влада тврди да је одзив на прошлим парламентарним изборима 2008. био 96,8 одсто.

– Дошао сам да гласам својом вољом у нади да ће делегати и представници радити свој посао, да неће бити сувише ноншалантни и да ћемо видјети напредак – казао је електричар Арналдо Ерера (54) који је гласао у Хавани.

– Они морају нешто урадити, на примјер, поправити зграде које имају проблеме. Неке од њих се руше. Људи морају бити задовољни њиховим учинком – додао је Ерера.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *