Регион

Додик писао тужиоцима Бајићу и Швраки

013917

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је писмо главном специјалном тужиоцу РС Миодрагу Бајићу, у коме је указао на потребу додатног ангажовања Специјалног тужилаштва у вези с одређеним питањима.

У писму, Додик подсјећа „да је Специјално тужилаштво Републике Српске основано са намјером да, као одговорно друштво, интензивирамо борбу против организованог криминала, корупције и сумњивих приватизација у Републици Српској“.

Додик наводи, да је основана и Комисија за ревизију приватизације у предузећима и банкама која је, у великом броју случајева, закључила да постоји основана сумња у законитост проведених приватизација и о томе обавијестила надлежне органе.

„Наводи Комисије за ревизију приватизације нису добили адекватан судски епилог, што је довело до тога да је повјерење јавности и малих акционара у рад институција задужених за даљи поступак, а нарочито Специјалног тужилаштва Републике Српске, значајно пољуљано“, оцјењује Додик.

„Од Вас, и чланова Специјалног тужилаштва Републике Српске, очекујем да пронађете адекватан правни основ за ревизију свих поступака приватизације, за које је Комисија за ревизију приватизација утврдила да постоји сумња у њихову законитост, те да сагледате и процесуирате случајеве на које упозоравају мали акционари“, наводи Додик у писму Бајићу. Он је тужиоца обавијестио и о бројним спекулацијама у јавности у вези са приватизацијом Робне куће „Боска“ у Бањалуци.

„Због тога од Вас очекујем да испитате приватизацију Робне куће Боска и утврдите да ли је било нерегуларности у поступку приватизације, односно да утврдите да ли је приватизација урађена у складу са Законом“, наведено је у писму.

„Свјестан сам да задаци који су стављени пред Специјално тужилаштво нису једноставни, али јавност Републике Српске, с правом, очекује да Специјално тужилаштво оправда разлоге свог оснивања“, закључује Додик.

Предсједник РС писао и тужиоцу Швраки

Предсједник РС, Милорад Додик, упутио је писмо и главном републичком тужиоцу, Махмуту Швраки, у којем је исказао пуну политичку подршку раду Републичког тужилаштва Републике Српске и констатовао да је Република Српска обезбиједила све правне и институционалне претпоставке за ефикасну борбу против криминала и корупције. У писму се исказује изненађење недавним изјавама главног тужиоца о томе да је за процесуирање кривичних дјела организованог криминала и корупције потребна политичка воља и подршка на свим нивоима.

„Уколико сматрате да је досадашња јавна подршка званичника Републике Српске, укључујући и предсједника Републике Српске, недовољна, желио бих да ме информишете о томе каква, по Вашем мишљењу, политичка подршка треба да буде и на који начин треба да се манифестује“, наводи се у писму предсједника Додика.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *