Регион

Цигарете пуши 30 – 40 одсто људи у Српској

29982_vest_cigarete

У Републици Српској цигарете конзумира од 35 до 40 одсто становника, док сусједна Србија има одличан напредак и из године у годину тај број се знатно смањује, па тамо од укупне популације пуши око 30 одсто грађана, каже за Срну национални координатор за контролу дувана у Српској Дарко Марковић.

Највећи број пушача је у добу између 20 и 24 године – када је ријеч о одраслим лицима, каже Марковић и напомиње да је прије неколико година урађен пројекат едукације љекара који би на своје пацијенте требало да утичу с циљем одвикавања од пушења.

„Прије шест-седам година урађен је пројекат у сарадњи са Министарством здравља Републике Српске, гдје је око 600 љекара породичне медицине обучено како да своје кориснике услуга – пацијенте уче да се одвикавају од пушења“, каже Марковић поводом 31. јануара – Националног дана без дуванског дима.

Он напомиње да је ова метода у то вријеме била једна од најсавременијих, примјењивана у цијелом свијету, и објашњава да је ријеч је о методи воље – убјеђивања како се одвићи од пушења, јер је то болест зависности, а никотин на мозак има, ако не већи, онда исти утицај као хероин.

Када је ријеч о истраживањима учесталости пушења код нас, Марковић истиче да су истраживања показала да су од 2003. до 2009. године постигнути добри резултати.

„За три процента смањена је учесталост пушења. Међу школском популацијом било је десет одсто пушача, а сада је тај проценат око седам одсто“, каже национални координатор за борбу против дувана.

Свјетска здравствена организација/СЗО/ сваке четири године проводи истраживање којим су обухваћене све основне школе. У истраживање, које се проводи ове године, ући ће 60 школа – 20 из главног града, 20 из других градова Српске и 20 школа из сеоских средина.

„СЗО организује ове године истраживање унутар популације – дјеца од 13 до 15 година /наша земља је већ два пута то радила 2009. и 2003. године/, а ући ћемо у истраживање и ове године“ – наводи Марковић.

Испитивања се врше сваке четири године, а ове године ће бити рађено и испитивање на узорку од 6.000 дјеце, узраста од 13 до 15 година како би се видјело колика је учесталост пушења у тој популацији.

„То нам је битно, прије свега, да бисмо утицали на дјецу која нису пушачи да то никад и не постану, али и да видимо колика је учесталост међу њиховом популациојом, јер је тада и најлакша могућност да се утиче на њих, пошто још нису постали зависници“, каже Дарко Марковић.

У посљедње четири године конзумирање цигарета смањено је за два одсто на годишњем ниво, што се постиже сталним радом на терену, у сарадњи и према стратегији Министартва здравља Српске, али и у сарадњи са Министартвом просвјете.

„У школама се обављају различите едукације, али и наставници су ти који би требало да подсјећају на чињеницу да је пушење штетно, да изазива разне болести“, каже Марковић и подсјећа да је доба у којем се најчешће почиње са пушењем – од 13. до 15. године.

Марковић каже да у Републици Српској има мање пушача него непушача, па би пушачи морали строго да се придржавају закона, посебно када је ријеч о мјесту на коме пуше.

„Њихов је избор да пуше и тиме да уништавају своје здравље, али немају право да то чине и другима. Не поштују ли то – плаћаће казну предвиђену законом“, каже Марковић и додаје да се у Републици Српској поштује закон када је ријеч о одредби забране рекламирања, док га у Федерацији БиХ само дјеломично поштују.

Република Српска је потписница оквирне Конвенције о контроли дувана, као једна од 170 земаља у свијету.

Коментариши чланак

Коментара