Регион

Трансплатација бркова, уносан бизнис у Турској

027851

Трансплатација бркова у Турској, која је у прошлој години зарадила преко 35 милиона евра од страних туриста који су жељели бркове, постаје све уноснији бизнис у овој земљи.

Иако су бркови на Западу одавно изашли из моде, у Турској и на Блиским истоку, гдеј постоји изрека „мушкарац без бркова к’о кућа без балкона“, они су одраз мушкости, зрелости, моћи.

Антроплог са француског института за турски језик и књижевност у Истанбулу, Беноа Флиш, објашњава да облик бркова говори о политичком опредјељењу њихових власника.

„Густе, жбунасте бркове, попут Стаљинових, носе љевичари или припадници Курда. Танке бркове, попут оних које носи турски премијер Ердоган, обично имају конзервативци, док засукане бркови највише воле представници десничара“, тврди Флиш.

Зато је један број стручњака, који се баве трансплатацијом косе у Турској, одлучио да изађе у сусрет мушкарцима које природа није обдарила маљавошћу.

У Истанбулу тренутно више од 250 клиника обавља трансплантацију бркова и браде прилагођавајући се новим захјтевима тржишта.

Трансплантација бркова у просјеку кошта 2.000 евра, што је далеко јефтиније него у САД и западном дијелу Европе, због чега се огроман број странаца са мањком маља обраћа турским стручњацима за помоћ.

Процјењује се да је Турска од ове врсте „туризма“ у прошлој години зарадила више од 35 милиона евра.

Један од турских хирурга Селатин Тулунеј тврди да посао цвјета.

„Бавим се пресађивањем бркова од прије три године. Велики број мушкараца је дошао да им помогнем. Један од њих ми је повјерио да има 40 година, да управља великом фирмом у иностранству, и да га нико не узима за озбиљно јер нема бркове, док има и оних који сматрају да су бркови симбол турске моћи, јер су их носили њихови славни преци Турци Османлије“, објаснио је доктор Тулунеј за канадски лист „Прес“.

Коментариши чланак

Коментара