Регион

Тимбукту: Древни рукописи у пламену

027798

Побуњени исламисти запалили су велику библиотеку са хиљадама древних рукописа, градску вијећницу и канцеларију гувернера у Тимбуктуу.

Исламисти у Тимбуктуу, бјежећи од здружених француских и малијских војних снага, запалили су велику библиотеку у том граду, у којој су се налазиле хиљаде древних и непроцјењивих рукописа.

Малијска војска, потпомогнута француским падобранцима, требала би ускоро да дође до Тимбуктуа, пошто су француске снаге током ноћи заузеле прилазе граду и аеродром.

„Побуњеници су запалили скоро направљени Ахмед Баба институт“, рекао је градоначелник, али није могао да прецизира колика је укупна штета. Запаљене су двије зграде библиотеке, у којој се налазе рукописи из 13. вијека, градска већница и канцеларија гувернера.

„Ово су ужасне вијести. Рукописи су не само дио историјског насљеђа Малија, већ цијелог свијета. Њиховим уништавањем пријете цијелом свијету. Морамо да убијемо све побуњенике на сјеверу земље“, рекао је градоначелник Тимбуктуа.

Са таквим ставом се, по свој прилици, слаже и малијска војска која се сурово обрачунава са заробљеницима.

Наиме, директор одсјека за људска права у УН Филип Болопион каже да има много доказа о кршењу људских права и суровом третману заробљених побуњеника од стране малијске војске. Због ових дешавања, он је апеловао на француске снаге да буду веома опрезне са припадницима малијске војске.

Коментариши чланак

Коментара