Регион

Соренсен окупља политичке лидере, санкције одговорнима

018804

До половине ове године БиХ би морала у цијелости провести одлуку Европског суда за људска права у случају „Сејдић-Финци“ против БиХ.

У том смислу је Европска унија ојачала њеног специјалног представника Петера Соренсена мандатом да окупи политичке лидере и с њима договори или им предложи рјешење које би било у складу са европским принципима, сазнаје сарајевска штампа.

Према дипломатским изворима, Соренсен је већ страначким лидерима упутио писмо у којем тражи да се одреде представници који ће с Канцеларијом ЕУСР-а радити на рјешењу.

– Састанци би требали почети врло брзо и ми се надамо да ће доћи до квалитетних договора. Сви страначки лидери истичу да им је интерес да БиХ напредује према ЕУ. Сада ћемо видјети колика је та прича основана – рекао је високи званичник Канцеларије ЕУСР-а у БиХ.

У наредном периоду, нагласио је, да се неће либити ни од спомињања имена у позитивном и негативном контексту.

У случају да до договора не дође Канцеларија ЕУСР-а у БиХ неће бјежати ни од санкционисања криваца.

– Санкције имамо на располагању и оне су дио мандата и протежу се од игнорисања политичара који се противе договорима до забране путовања и замрзавања њихове имовине у ЕУ. Али, ипак се надамо да до тога неће доћи и да ће разговори који се припремају у Соренсеновој канцеларији уродити плодом – закључио је.

Изразио је увјерење да ће се до љета постићи договор и да ће то отворити врата за ратификацију Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ с БиХ.

Коментариши чланак

Коментара