Свијет

Џо Бајден: Претња војном интервенцијом против Ирана није блеф

dzo-bajden
Вашингтон – Претња војном интервенцијом против Ирана није блеф – поручио је потпредседник САД Џозеф Бајден, уверавајући моћни произраелски лоби “Аипак” у Вашингтону да Америка остаје привржена безбедности свог савезника на Блиском Истоку, сматрајући то и својим сопственим интересом.

Председник САД Барак Обама не блефира – рекао је Бајден моћном аудиторијуму који за среду спрема “поход” на Капитол хил желећи да се увери како стоје ствари са америчком помоћи Израелу у светлу буџетских резова САД вредних 85 милијарди долара.

Уочи Обамине посете Израелу касније овог месеца, Бајден је рекао да САД теже дипломатском решењу спора око иранског нуклеарног програма, али да то не значи да је војна опција скинута са дневног реда. Израел, који жели гаранције да ће САД да пруже подршку уколико дође до војних удара на иранска нуклеарна постројења, сумња да су Обамине претње заправо само притисак на Техеран за постизање дипломатског решења, пре него увод у још један конфликт, посебно после искустава из Ирака и Авганистана.

Обама је и сам прошле године рекао да не блефира у вези са војном претњом, али његове јавне изјаве косиле су се са притисцима на Израел да се уздржи од ваздушних удара, посебно у изборној години у САД. Многи Израелци сматрају да Обама гаји превише симпатија према Палестинцима, али зато Бајденову приврженост Израелу не доводе у питање.

Амерички потпредседник је рекао да иако САД раде на дипломатском решењу, он не игнорише ни војну опцију, али да се ипак не сме деловати пребрзо и да је потребно да се употребе све могућности како би међународна заједница подржала евентуалну војну интеревенцију САД.

Црвена линија

Обраћајући се учесницима конферецније путем видео линка израелски премијер Бењамин Нетањаху је рекао да Иран још није прешао црвену линију у вези са нуклеарним питањима, али да јој се приближио.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *